PC Only
review
PC default sfeerafbeelding

Auteur: Patrick van Sint Annaland (501105)
Geplaatst op: 10 juni 2016 om 09:00


English Translation 

This War of Mine: The Little Ones

Review | 10 juni 2016 - This War of Mine is een van de zeldzame games die duidelijk maakt dat oorlog geen pretje is. In de meeste games is knallen vermakelijk en wordt er geen tijd besteed aan de mensen die zich niet kunnen verdedigen. Voedsel vinden voor jezelf wanneer er een oorlog is blijkt moeilijk genoeg, helemaal wanneer er een burgeroorlog ontstaat over de weinige grondstoffen die beschikbaar zijn. Met The Little Ones voor PC verschijnt er nog een extra element in de mix : kinderen.

Wanhoop
De uitbreiding The Little Ones kwam eerder uit als deel van een volledig consolepakket van This War of Mine, maar is nu ook als downloadable content beschikbaar voor PC.

Ik heb aardig wat uurtjes in This War of Mine zitten en daarom zag ik de kinderen aanvankelijk enkel als een extra obstakel. Ze kunnen geen zwaar werk doen en vaardigheden hebben ze niet. Voor de rest hebben ze eten nodig, en een kind zijn moraal hoog houden in een tijd van oorlog is niet bepaald gemakkelijk. Ondanks al die nadelen herinneren de kinderen je er al snel aan dat je mensen levend probeert te houden, het zijn geen schaakstukken die er enkel zijn om werk te verrichten.


Alleen
This War of Mine was al een ongemakkelijke ervaring, maar door de introductie van kinderen is dat gevoel nog sterker geworden. Met weinig grondstoffen moet je kiezen wie eten krijgt en regelmatig moet je kiezen tussen een onschuldig kind of een volwassene die werk kan verrichten. Nog erger is de situatie waarin je er op uit gaat om spullen te vinden terwijl je het kind alleen thuis laat. Je weet dat wegzijn betekent dat een indringer in je huis kan komen, en dat kan verschrikkelijke gevolgen hebben. Maar soms heb je geen andere keuze.

Een doel
Je kun het kind als een last zien, of als een doel om je op te focussen. Het merendeel van de personages vindt het belangrijk om het kind gezond te houden en het biedt hun mentale steun om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Het verzamelen van extra hout of papier betekent bijvoorbeeld extra warmte en ontspanning. Het is overigens niet zo dat al jouw overlevers een groot fan van kinderen zijn. Sommige zullen het iets minder leuk vinden wanneer zij honger moeten lijden terwijl je kleine bewoners een volle maag hebben.

Ontwikkeling
Gedurende een campaign ontwikkelen je personages zich. In het geval van een kind is dat ook zo, en met wat tijd en oefening heb je er iemand bij die kan helpen. Door observatie en spelend leren kun je vaardigheden zoals vlees uit de vallen halen overbrengen. Je moet wat geduld hebben, maar uiteindelijk verdient iedereen zijn of haar voedsel en spullen. Dankzij voorwerpen zoals tekeningen en speelgoed hoef je overigens de kinderen niet continu aandacht te geven. Soms moet er zoveel gedaan worden dat je door de hectiek bepaalde dingen even moet laten vallen.


Als dlc
The Little Ones zet als dlc niet de game op zijn kop. Het maakt de ervaring wel nog persoonlijker en de nieuwe opties maken overleven een stuk pittiger. Qua content zijn er naast de kinderen ook nog extra campagnes om te spelen. In elk van daarvan begin je ergens anders met een bepaald aantal mensen. Een spannend voorbeeld daarvan is het beginnen met enkel een vader en dochter, waardoor je erg beperkt bent in wat je kunt doen en laten. Hetgeen dat The Little Ones te bieden heeft is voor elke fan van het origineel een must have, maar mijn enige klacht is het prijskaartje. Met tien euro betaal je meer dan de helft van het origineel en dat is toch wel prijzig te noemen. Even op een Steam Sale wachten kan handig zijn.

plus- en minpunten
Maakt het menselijker
Kinderen leren
Nog moeilijker
Stevig prijskaartje
Conclusie
Totaal score: 8 This War of Mine: The Little Ones is een must have dlc voor elke fan, maar even wachten tot een aanbieding is verstandig. In The Little Ones worden kinderen een deel van de oorlog en dat maakt de ervaring menselijk. Je draagt opeens de verantwoordelijkheid voor iemand die zich niet kan verdedigen en dat maakt de keuzes die je moet maken nog moeilijker. Momenten waarop er weinig eten is zijn verschrikkelijk. Door tijd met de kinderen te besteden kun je ze vaardigheden leren. Ze worden geen volwassenen, maar ze kunnen wel hun steentje bijdragen. Zoals verwacht maakt het hebben van een kind overleven moeilijker. Het is tegelijkertijd een toevoeging die je overlevers samenbrengt en een extra last. De enige klacht die ik over de dlc kan maken is de prijs, tien euro is aan de stevige kant.
8
reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
game info
Ontwikkelaar: 11 bit studios
Uitgever: 11 bit studios
Meer info
Genre(s):
Aantal spelers: -
Release: 14 november 2014
Stats
Aantal keer in collectie: 0
Aantal keer in wenslijst: 0

gerelateerde media