PC Only
preview
Xbox default sfeerafbeelding

Auteur: Jelle Schut (jellejelle)
Geplaatst op: 30 juni 2010 om 16:00


English Translation 

World of Tanks

Preview - Hands-on | 30 juni 2010 - Iedere nieuwe MMO die wordt aangekondigd wordt door de gamepers al snel aangemerkt als 'WoW-killer' en al die MMO's falen daarin. Wat iedereen vergeet is dat jouw MMO echt geen WoW-killer hoeft te zijn, een paar honderdduizend mensen die trouw jouw game spelen en iedere maand een paar euro betalen levert al gauw een leuke winst op. Het is dan ook niet zo gek dat een nieuwe MMO, World of Tanks, nu eens geen World of Warcraft kloon probeert te zijn en geen orcs bevat, maar wel heel veel tanks.

Dit heb ik gespeeld
In het altijd gezellige Hoofddorp werd ik voor de demosessie ontvangen door een team van ontwikkelaar Wargaming.net. Na een korte uitleg over het spel en een gameplay demo van ongeveer 4 potjes, heb ik zelf ook nog een paar skirmish potjes kunnen spelen achter het stuur van een tank.Dit is World of Tanks
Dat ontwikkelaar Wargaming.net het meent met World of Tanks wordt gelijk duidelijk als je kijkt naar de omvang van het ontwikkelteam. In Wit-Rusland werken maar liefst 140 mensen aan deze nieuwe MMO. Dankzij een aantal eerdere succesvolle games en de verkoop van een door Wargaming.net opgezet banner netwerk voor $300 miljoen aan Yahoo heeft het bedrijf de financiële slagkracht om zonder veel druk om snel geld te verdienen aan het spel te werken.

Het spel zelf draait volledig om tanks, maar dat had je misschien al wel begrepen. Tanks van de jaren '30 tot aan de jaren '50 van de vorige eeuw en allemaal met heel verschillende rollen. Je hebt de lichte tanks die het scoutwerk doen, de zware tanks die gebruikt worden om de aanval te zoeken, artillerie geschut dat zich in de achterhoede opstelt om vanaf daar de vijand te bestoken. In totaal moeten er uiteindelijk meer dan 300 tanks van Amerikaanse, Russische en Duitse makelij in de game komen. Zodra het spel gelanceerd is zal Wargaming.net nog Engelse, Japanse en Franse tanks toevoegen.

Het spel is grofweg opgedeeld in 2 delen, de skirmish mode en de clan gevechten. De skirmish mode is in de beta speelbaar met 15 vs. 15 en zal in de volledige versie met maximaal 30 vs. 30 man te spelen zijn. Je kiest je tank en je speelveld en wordt direct in een match gegooid. Invloed uitoefenen op de verdeling van tanks gaat niet, maar in de potjes die ik speelde was de verdeling tussen de verschillende klassen altijd goed geregeld.

Tijdens het spelen geldt er een simpele regel, dood is dood. Word je overhoop geknald, dan zul je de rest van de match werkeloos moeten toekijken en dat is wel eens vervelend, maar het is wel goed voor je survival instincten. Met de rollen die er zijn kun je zelf uitkiezen wat je wilt doen en waar je jezelf in wilt specialiseren, ben jij een scout die op zoek gaat naar de vijand, zodat de artillerie deze kan bestoken, of ben je een vechter die met een zwaardere tank het slagveld in duikt.

De actie gedurende de strijd is zeker in het begin van de match behoorlijk intensief. Met 30 tanks die elkaar bestoken zijn er veel gevechten aan de gang. Wargaming.net noemt de game zelf het liefst Counter-Strike met tanks en tot op zekere hoogte zie je de snelheid en intensiteit van Counter-Strike in het spel terug.

Clan battles vormen het 2de belangrijke element van World of Tanks en dit is waar de game moet gaan schitteren. Gevechten moeten hier uitgevochten kunnen worden door meer dan 100 man. Op een grote wereldkaart kunnen gebieden worden veroverd en andere clans kunnen matches opzetten waarbij ze een gebied aanvallen. Op mijn vraag hoe ervoor gezorgd zou worden dat dit allemaal netjes in balans is konden ze me geen sluitend antwoord geven, daar wordt nog aan gewerkt. Heb je geen zin om een clan te joinen, dan verhuur je jezelf gewoon als mercenary aan een clan die spelers tekort komt.

Als MMO kan World of Tanks niet zonder upgrade mogelijkheden, waarvan de tech tree en je tank crew de belangrijkste zijn. In de tech tree heb je de mogelijkheid om nieuwe tanks vrij te spelen met je verdiende XP en deze vervolgens te kopen met credits. Je tank crew bestaat uit onder andere een bestuurder, radio man en lader. Verbeter je de bestuurder, dan worden je tanks beter wendbaar en het upgraden van de radio man vergroot het gebied waarbij de Fog of War verdwijnt.

Get the Flash Player to see this player.


Dit vond ik tof
Verschillende rollen werkt goed
Ik heb zelf maar 4 matches gespeeld en er zijn er nog een stuk of 5 gedemonstreerd, maar in ieder van die matches was er een mooie verdeling tussen de verschillende rollen die er zijn. Veel belangrijker nog, iedere rol is op zich ook leuk om te spelen. Als lichte tank was ik hard op zoek naar de vijand, maar moest ik ook heel erg oppassen niet gelijk overhoop geschoten te worden. Met het artilleriegeschut kon ik in alle rust de vijanden vanuit de achterste linie bestoken, zo mijn teammaten helpen en aardig wat kills scoren.

Niet oneerlijk voor niet betalende spelers
Veel free-to-play spellen geven betalende spelers een oneerlijk voordeel door ze credits en XP te laten kopen. De premium accounts van World of Tanks geven spelers weliswaar 50% extra XP en credits, je zult er toch echt zelf voor moeten vechten. Een speler die gratis speelt kan dus door betere skills of meer te spelen de betalende spelers bijhouden. Voor de rest hebben de premium opties vooral betrekking op customization van je tank en de mogelijkheid om alvast nieuwe tanks uit te proberen.

Alles is veel en groot
60 spelers in 1 gevecht, meer dan 100 spelers in een clan battle, 300 tanks, talloze upgrade mogelijkheden en uiteindelijk meer dan 20 maps. Ontwikkelaar Wargaming.net heeft volgens mij heel goed door dat het niet alleen maar draait om kwaliteit en dat getalletjes wel degelijk indruk maken. Ik denk dat je als speler door de vele tanks, maps en upgrade mogelijkheden heel lang kunt spelen voordat je alles ontdekt hebt.

Diepgang
Ik vond het opvallend te zien hoeveel diepgang World of Tanks biedt. Dat begint al bij de verschillende rollen die ook echt allemaal nuttig zijn, dan is er nog de tech tree waarmee je jezelf helemaal kunt specialiseren, door bijvoorbeeld te besluiten alleen maar met artilleriegeschut te spelen. In de clan battles heb je dan weer de keuze om je bij een clan aan te sluiten of als mercenary jezelf te verhuren aan een clan.Hier zet ik vraagtekens bij
Niks tussen skirmish en clans
Er is skirmish voor de gamer die af en toe speelt en de clans zijn voor de mensen die heel veel spelen, maar daar tussenin gaapt een groot gat. Ik vind het jammer dat er totaal geen gevechten tegen NPC's in zitten of de mogelijkheid om met een groep in een gesloten lobby te spelen. Het is voor mij dan ook heel erg de vraag waar een speler die redelijk vaak speelt maar geen zin heeft in clanverplichtingen naar toe moet.

Blijft dit leuk?
Ik had het echt prima naar mijn zin toen ik World of Tanks aan het spelen was, maar ik vroeg me ook wel gelijk af hoe lang het ook leuk blijft. World of Warcraft en andere MMO's trakteren de spelers regelmatig op nieuwe content in de vorm van quests en gebieden. Wargaming.net was echter duidelijk, de game is voorlopig alleen PvP en buiten de skirmish en de clan matches staat er weinig anders in de planning. Mijn angst is dat het wel eens snel saai kan worden, tenzij je echt heel erg van tanks houdt.

Dit vond ik er van
Voor een free-to-play MMO lijkt World of Tanks opvallend veel kwaliteit te bevatten, het straalt af dat er ruim 140 man aan dit project werken. Gamers die graag hun hoofd uit het schuttersluik van een tank steken hebben vanaf dit najaar ook de mogelijkheid om met 60 man tegelijk de strijd aan te gaan en dat lijkt deze game toch erg vet te gaan maken. De combinatie van rollen zoals die ook op het historische slagveld voorkwamen samen met de snelheid en intensiteit van een shooter a la Counter-Strike. Als Wargaming.net dit spel in een doosje zou stoppen en in de winkels zou leggen zou dat denk ik ook prima gerechtvaardigd zijn.

World of Tanks wordt ontwikkeld en uitgegeven door Wargaming.net. Dit bedrijf was eerder verantwoordelijk voor Order of War en nog 12 andere titels, waarvan de meerderheid om tanks draait. De game is momenteel in beta voor Rusland en in juli zal de beta ook in Europa beginnen. Het spel is alleen te spelen op de PC.

Let op: vanaf morgen geeft Gaming Only beta codes weg voor de Europese beta van World of Tanks. Check dus vanaf morgen de site als je zelf wilt weten of World of Tanks iets voor jou is.

reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
game info
Ontwikkelaar: Wargaming
Uitgever:
Meer info
Genre(s): MMO
Aantal spelers: -
Release: 2010
Stats
Aantal keer in collectie: 0
Aantal keer in wenslijst: 0

gerelateerde media