PC Only
preview
Xbox default sfeerafbeelding

Auteur: Len Maessen (RighteousNorn)
Geplaatst op: 13 april 2016 om 22:30


English Translation 

Battleborn Vijftien smaken multiplayer

Preview - Hands-on | 13 april 2016 - Hero shooter, zo noemt Gearbox gemakshalve het genre van Battleborn. De game combineert elementen van shooters met de cop gameplay van Borderlands de vorige titel van de ontwikkelaar en de multiplayer online battle arena (MOBA) tot een eigen geheel. Op de gamescom mochten we al even aan Battleborn ruiken, maar Ashwin was niet onder de indruk. Bij een persevenement afgelopen week mochten we er nog eens naar kijken. Ontstijgt Battleborn de eerste indruk?

Sterren

Op kantoor bij uitgever 2K krijgen we een paar uur de tijd om met een groep van in totaal elf journalisten, die in tween wordt gespleten aan te kloten in de wereld van Battleborn. Het verhaal nog even kort: er heeft zich een enorme ramp voltrokken, waardoor er nog maar n ster over is in het hele universum. De overlevenden hebben zich allemaal teruggetrokken naar de planeten die rond deze ster draaien, en moeten nu een eindstrijd aangaan met de kwaadaardige Varelsi. Vijfentwintig helden maken zich klaar voor de strijd. Daar kiezen wij er natuurlijk n van.


Voordat de preview begint, mogen we eens rondneuzen in de bak helden. Mijn oog valt als eerste op de vele vrouwelijke personages die het spel rijk is. Ik ben altijd geneigd om hier even naar te kijken, en ik ben blij verrast door de brede selectie. Of je nu een healer, een huurmoordenaar, of gewoon een grote bullebak wil spelen, er is werkelijk voor ieder wat wils te vinden in welke vorm dan ook.

Bepansterd
Uiteindelijk ga ik voor Galilea, die me heel erg doet denken aan Athena uit Borderlands: een bepantserde dame met een schild die ze ver voor zich uit kan gooien. Naast het schild heeft ze een zwaard, waarmee ze flinke mlee combo's kan maken. Net zoals alle Battleborn-personages krijgt ze een paar krachten mee, die onder het spelen gepgraded kunnen worden. Galilea heeft een area of effect-bonus die haar slagen krachtiger maakt, en een speciale vorm die veel schade aanricht en je een kans geeft om te ontsnappen aan de strijd.

Iedereen in de groep heeft inmiddels een personage gekozen en we kunnen aan de slag met de cop. Deze is een soort verhaalmodus, waarbij er op de achtergrond constant van alles gebeurt. Zo zwalkt aan het begin van n level een schip langs onze positie, terwijl de man die ons aanstuurt grappig ingesproken door iemand die verdacht veel klinkt als John Cleese en Kleese wordt genoemd de piloot uitfoetert. De verhaalelementen zijn leuk, en tijdens het spelen wordt er veel gelachen in onze groep.


Vijftien smaken multiplayer
De vormgeving doet me meer denken aan een game als Darksiders dan Borderlands: vijanden zijn groot, cartoonesk, en hoekig. De copmissies die we spelen lijken allemaal ongeveer hetzelfde te lopen. Je rent naar een positie, drijft de Varelsi daar weg, en zet n of ander plot device in werking. Vervolgens moet je enige tijd je positie verdedigen. Daarbij kun je valstrikken en afweergeschut kopen om je te helpen. Na een x-aantal aanvalsgolven te hebben overleefd, komt er een baas om de hoek kijken. Dan kun je verder. Soms krijg je tussendoor extra missies doodt vijand zus en zo voor extra bonussen.

Het voelt allemaal nogal vertrouwd aan. Sowieso zie ik in Battleborn ongeveer vijftien smaken multiplayer voorbij komen. Zo ook de wedstrijd die wij na de cop aanbinden met de andere groep: iedere groep krijgt twee Sentries. Die Sentries worden aangevallen door kleine minions, die je moet verdedigen totdat ze de Sentries kunnen aanvallen en de schilden neer kunnen halen. Degene die als eerst de Sentries van de andere partij om zeep helpt, wint. De dj vu is zo sterk, dat ik tijdens het spelen het woord Awesomenauts in mijn kladblok schrijf.

Is dat erg?
Battleborn lijkt dus in veel aspecten op zijn soortgenoten. Is het erg? Niet als ik naar mijn eigen plezier kijk op de preview-dag. Het levelsysteem alleen al houdt je bezig: je begint bij elke missie op level 1 en groeit naarmate je speelt op tot level 10. Dat betekent dat je af en toe plotseling de zogenaamde Helix moet opentrekken.

Snel kies je dan de upgrade die je wil. Wil je dat je area of effect-veld mensen gaat healen of juist meer schade doet? Wil je je vijanden langzamer maken of juist jezelf sneller? Je bent constant dit soort keuzes aan het maken terwijl je bezig bent. Het blijkt een fantastische manier om de gameplay gevarieerd te houden, want van moment tot moment moet je beslissen wat de beste build zal zijn voor de rest van de missie.

Tenslotte is er nog n extra dingetje om op te letten: je loot. Tijdens het spelen van een missie pik je links en rechts spullen op. Aan het einde van de missie kun je deze items terugvinden en zo nodig inzetten. Er is een grote verscheidenheid aan items, die op quasi-Borderlandse stijl percentages toevoegen aan verschillende stats die je hebt, zoals aanvalssnelheid en de sterkte van je schild. Ik moet zeggen dat ik deze niet echt veel heb gebruikt, maar ze lijken in ieder geval praktisch te zijn ingevuld.


Dus...
De missies zijn gelukkig net te kort om ooit echt saai te worden. De verschillende gameplay-elementen het plaatsen van afweergeschut, het upgraden van je personage, het constant moeten kiezen tussen de rol die je voor je team gaat vervullen, enzovoorts houden je ook goed bezig. Bovendien is de toon gewoon zo godsgruwelijk grappig, dat ik het soms echt moeilijk had om niet te grinniken. Voeg daar de coole 2D-animaties die ter introductie worden gebruikt en de enorme keuze aan personages aan toe, en Battleborn lijkt mij eigenlijk wel wat. De open bta is beschikbaar, dus kans genoeg om te kijken of het op de lange duur ook leuk blijft.

Battleborn wordt ontwikkelt door Gearbox en uitgegeven door 2K Games. De game komt op 3 mei uit in de volledige vorm, maar is vanaf nu in open bta te spelen.

reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
game info
Ontwikkelaar: Gearbox Software
Uitgever: 2K Games
Meer info
Genre(s): Action
Aantal spelers: -
Release: 3 mei 2016
Stats
Aantal keer in collectie: 0
Aantal keer in wenslijst: 0

gerelateerde media