PC Only
PC

PC F.A.Q.
Wat is een PC? - Naar boven
Een PC betekent in het Engels ‘Personal Computer’. De term is ontstaan nadat IBM haar eerste personal computer op de markt bracht. De PC is ontstaan aan het eind van de jaren 70. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Apple II en de Altair 8800 .

Waarvoor kan je een PC gebruiken?
Met een PC kan je een heleboel, maar de meest voorkomende taken waarvoor je een PC zal gebruiken zijn om mee te internetten, te chatten via MSN of andere chatclients en natuurlijk om documenten op te stellen. Dit is niet alles want je kan een PC ook gebruiken als Media Center om muziek en films af te spelen. Wij, gamers, zullen de PC vooral gebruiken om onze favoriete games op te spelen.

Kan je een goede PC zomaar in de winkels kopen?
Verscheidene computermerken bieden tamelijk goede PC's aan waarmee je kan gamen, maar deze kosten meestal bakken geld. Iemand die veel van PC's afweet zal eerder zelf een systeem samenstellen dan deze aan te kopen van een erkend merk. Dit vooral omdat men de onderdelen zelf kan kiezen waardoor het uiteindelijke systeem tevens beter en goedkoper is dan een PC met dezelfde specificaties die in de winkel te koop is.


Wat is een besturingssysteem? - Naar boven
Een besturingssysteem (Operating System) is een programma dat na het opstarten van een computer in het geheugen geladen wordt en dat de functionaliteiten aanbiedt om andere programma's uit te voeren.

Welk besturingssysteem raden jullie aan?
Er zijn verscheidene besturingssystemen die elk zijn voordelen en nadelen heeft. De meest voorkomende OS zijn Windows van Microsoft en Mac OS van Apple Computer. Microsoft's Windows wordt (meestal) standaard geleverd wanneer je een nieuwe PC aanschaft en Mac OS is enkel voorbehouden voor Apple computers.

Welke versies zijn momenteel in omloop?
Momenteel heeft Microsoft twee verschillende Windows-versies op de markt namelijk Windows XP en Windows Vista. Windows XP verscheen reeds in 2001, maar wordt nog steeds gebruikt voor verscheidene doeleinden. De meeste games die momenteel in omloop zijn vereisen dat deze versie of een recentere geďnstalleerd is op je PC. Een andere Windows besturingssysteem is Windows Vista die in 2007 verscheen. Uiteraard heeft Apple ook verschillende Mac OS versies op de markt gebracht. De huidige OS, Mac OS X, verscheen in 2001 en zit momenteel reeds aan versie 10.5 of "Leopard" die in 2007 verscheen.


Welke hardware heb je nodig in je PC? - Naar boven
Om je PC werkende te houden en te krijgen, zijn enkele interne hardware van cruciaal belang. Als deze niet in je PC te vinden zijn, zal hij niet werken. De belangrijkste interne hardware is een processor, geheugen, een moederbord en een grafische kaart.

Welke processor is het beste?
Vandaag de dag zijn vele verschillende processoren te vinden op de markt. De twee voornaamste en grootste spelers zijn Intel en AMD. Beide bedrijven zijn reeds jaar en dag de grootste leiders op het vlak van processoren en hebben tot heden verscheidene microprocessoren uitgegeven. Alle processoren zijn verschillend van elkaar waardoor je niet meteen kan zeggen welke de beste is. Momenteel zijn van Intel volgende processoren te vinden: Pentium D, Pentium 4, Celeron D / M, Core Solo / Duo, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Xeon en Xeon Dual-Core. Van AMD zijn volgende processoren in omloop: Sempron, Athlon 64 / X2, Athlon 64 Quad, Opteron en Phenom.

Waarvoor dient een moederbord?
Een moederbord is een printplaat met elektronica waarop andere printplaten op gemonteerd kunnen worden. Denk hierbij aan de processor, grafische kaart, geluidskaart, netwerkkaart en dergelijke. Op de moderne moederborden vind je volgende onderdelen: de processor, BIOS, werkgeheugen, chipsets in de vorm van northbridge en southbridge en connectoren voor uitbreidingskaarten zoals AGP, PCI, PCI-E, PCI-X, ISA, AMR. Af en toe kan het nog wel eens voorkomen dat de video-, geluids- en netwerkkaart geďntegreerd zijn in het moederbord. Het moederbord is kortweg de centrale printplaat waar alles op aangesloten is.

Wat is een grafische kaart?
De grafische kaart, of videokaart, zorgt dat er beeld op het beeldscherm komt. Binnen de grafische kaarten bestaan er twee soorten; de onboard grafische kaarten en de insteekkaarten. Onboard videokaarten zijn geďntegreerd op het moederbord en hebben vaak geen eigen geheugen, daarom gebruiken ze het werkgeheugen.

Insteekkaarten worden vaak in een bus of poort gestoken en gebruiken wél hun eigen geheugen. Tegenwoordig zijn er drie soorten insteekkaarten op de markt; de AGP kaart, de PCI kaart en de PCI-E kaart.

Wat is een geluidskaart?
Een geluidskaart is geen essentiële kaart voor een computer. De geluidskaart wordt vaak gebruikt om hoogwaardig geluidskwaliteit te bereiken, die ook kan worden opgenomen. Veel voorkomende aansluitingen op een geluidskaart zijn: line-in, line-out, speaker-out en microphone-in. Tegenwoordig hebben geluidskaarten een zeer hoge geluidswaliteit, van 8 kanalen bij 24-bit bij 96 kHz.

Wat is een netwerkkaart?
Een netwerk kaart is vaak een insteekkaart die de desbetreffende computer aansluit op een computernetwerk. Tegenwoordig zijn netwerkkaarten vaak geďntegreerd op het moederbord.


Wat is randapparatuur? - Naar boven
Randapparatuur is alles wat niet in de behuizing van een computer zit of wat niet nodig is om een computer te laten werken. Dit kan variëren van beeldschermen en toetsenborden tot videokaarten en printers. Randapparatuur wordt tegenwoordig vaak aangesloten op de USB poort.

Wat behoort allemaal tot randapparatuur?
De meeste soorten hardware zoals printers, scanners, toetsenborden, muizen, headsets, beeldschermen, geluidssystemen, opslagmedia, webcams, externe harde schijven, ...

Hoe werkt een monitor?
Een monitor is een apparaat dat kan worden aangesloten op een computer, om zo de interne processen te visualiseren. Tegenwoordig zijn er twee soorten monitoren op de markt: de LCD-monitor en de TFT-monitor. De werking van een LCD-monitor berust op het effect dat de "vloeibare kristallen" in het display in staat zijn om de polarisatierichting van licht te draaien als er een elektrische spanning op wordt gezet. Zij laten het licht al dan niet door. Een betere variant op de LCD-monitor is de TFT-monitor. Het grote verschil in een LCD en TFT-monitor is dat een TFT-monitor voor elke subpixel een transistor heeft, waardoor elke subpixel individueel kan worden geadresseerd.

Wat is een muis ?
Een muis is een appparaat om de cursor op het beeldscherm mee te bewegen. De muis bestaat uit minimaal één drukknop, maar heeft er voornamelijk twee. Op de muis zelf zit vaak ook nog een scrollwiel, meestal tussen de twee drukknoppen in.Tegenwoordig zijn veel muizen optische muizen. Deze muizen bevatten een LED, in geval van een lasermuis een laser en een mini-CCD.

Wat is een toetsenbord?
Een toetsenbord is een apparaat waarop data met de hand kan worden ingegeven. Een toetsenbord bestaat uit veel toetsen die over het hele apparaat zijn verdeeld. In Nederland worden voornamelijk 'QWERTY' toetsenborden gebruikt, de naam komt van de eerste zes letters van de bovenste rij op het toetsenbord. Toetsenborden worden tegenwoordig vaak aangesloten op een USB poort of op een PS/2 ingang.

Wat is een printer?
Een printer is een apparaat dat de uitvoer van een computer, scanner of digitale camera afdrukt op (foto)papier.

Wat is een scanner?
Een scanner is een invoerapparaat waarmee een object in de echte wereld systematisch afgetast omgezet kan worden in data. Deze data kan op een opslagmedium worden vastgelegd voor bewerking en analyse in een computer. In de kantooromgeving wordt de scanner vaak gebruikt om documenten in het formaat A4, in kleur of zwart-wit, in te voeren.


Wat is software? - Naar boven
Software is de Engelse term voor computerprogramma's die niet aanwezig zijn wanneer je de PC voor het eerst opstart bij aankoop. De term "software" heeft ook een ruim begrip aangezien games en browsers ook onder software vallen.

Welke soorten software zijn er te vinden?
Je kan in de winkels en zelfs online verschillende soorten software vinden. Standaard word bij een PC enige software geleverd, maar deze worden meestal onder een proefperiode geďnstalleerd. Het bekendste softwarepakket die wel op menig PC geďnstalleerd staat is MS Office. Dit pakket omvat tal van programma's die men zowel thuis als in bedrijven gebruikt. Voor bedrijven worden meestal door gespecialiseerde bedrijven bedrijfssoftware ontwikkeld zodat ze de interne bedrijfsprocessen kunnen registreren en bijhouden. Ook grafische programma's zoals Paint en PhotoShop vallen onder software net als programma's die voor eigen gebruik ontwikkeld zijn en natuurlijk besturingssystemen zoals Mac, Windows en Linux. Software is dus een zeer ruim begrip.

Is software gratis te verkrijgen?
Ja en nee. Sommige kleine software kan je online gratis downloaden of tegen een schappelijke prijs. Software die je in de winkels vindt, zal je uiteraard niet gratis meekrijgen. De prijs van één pakket kan in sommige omstandigheden hoog oplopen.Wat heb je nodig om te gamen? - Naar boven
Buiten een goede PC zijn enkele dingen noodzakelijk om te gamen. De voornaamste randapparatuur die je nodig zal hebben bij het gamen is een toetsenbord en muis. Sommige prefereren een joypad om te gamen, maar niet alle games ondersteunen dit. Daarnaast is het uiteraard handig dat je een goede videokaart of grafische kaart hebt waarmee je de meeste games in een tamelijk goede kwaliteit kan spelen.

Wat is Games for Windows?
Games for Windows is een platform en marketingcampagne van Microsoft om het spelen van computerspellen op het Windows-besturingssysteem beter te ondersteunen. Spellen kunnen het Games for Windows-logo verkrijgen door aan bepaalde eisen te voldoen, zoals goede kwaliteit, makkelijk te installeren en compatibiliteit met Windows XP en Windows Vista.