PC Only
member review
Game
Auteur: .vawx
Geplaatst op: 15 april 2008 om 10:34
Laatst gewijzigd op: 15 april 2008 om 10:37

Assassin's Creed

Member Review | 15 april 2008 - REVIEWHet lange wachten wordt eindelijk beloond. Waar PS3 en Xbox360 bezitters er al van mochten genieten was het dan eindelijk ook voor de PC gamers te verkrijgen. Jawel, het gaat hier over: Assassin’s Creed.

Assassin’s Creed begint met de jonge man Desmond Miles. Hij wordt tegen zijn wil vastgehouden in het bedrijf Obstergo. De reden hiervoor is dat Dr. Warren Vidic en Lucy Stillman achter een geheim willen komen. Een geheim dat vele eeuwen terug verloren is gegaan.
Door middel van de zogenaamde Animus, een machine waarmee door decoderen van het DNA herinneringen van voorouders kunnen worden herleefd, willen zij door gebruik te maken van Desmond’s DNA de herinneringen van zijn voorouder terughalen.
Deze voorouder in kwestie is niemand minder dan de in het jaar 1191 na Chr. (ten tijde van de grote Kruistocht naar het heilige land )levende Altaïr Ibn La-Ahad.
Altaïr is een sluipmoordenaar en lid van de “Assasins Creed”. Samen met zijn mede Assassins strijd hij tegen de Templars ( Tempeliers voor als je bij geschiedenis hebt opgelet).
Maar de echte problemen moeten nog komen.
Het begint allemaal met de schat uit Salomon’s Tempel…

DE GAME
In Assassin’s Creed zul je het merendeel van de tijd doorbrengen als Desmond’s voorvader Altaïr.
Aan jou de taak om de opdrachten van je meester te volbrengen. Natuurlijk zijn dit opdrachten om iemand om te leggen. Dat is nou eenmaal je werk.
Nadat je het gruwelijk verkloot hebt in de tempel van Salomon en meerdere wetten van de Creed hebt overtreden wordt je terug gebracht naar de laagste rang van Novice. Door de doelwitten succesvol te pijp uit te jagen krijg je langzaam maar zeker meer rangen terug. En bij een hogere rang horen nieuwe wapens en verbeterde moves.
Altaïr heeft een flink aantal wapens om zijn moorden snel, stil en effectief te plegen.
Zo heb je de beschikking over:


  • De “Hidden Blade”, een mes dat verborgen is in zijn handschoen en op elke moment er als een stiletto uitschiet om snel en onopvallend mensen om zeep te helpen.
  • Het “Short Sword”, een klein mes waarmee je met snelle halen tegenstanders in mootjes kan hakken.
  • De “Throwing Knives”, kleine dolken waarmee de meeste vijanden onopvallende van een afstandje afgemaakt kunnen worden.
  • Natuurlijk heb je ook nog een gewoon zwaard tot je beschikking, met zijn sterke slagen en goede verdediging is dit echt een levensredder (alleen voor Altaïr). En als het er op aan komt kan Altaïr ook nog rake klappen met zijn vuisten uitdelen.




Nadat je de opdracht hebt gekregen ga je op weg naar het doelwit. Omdat een stad nou niet gelijk naast een andere stad ligt zul je toch eerst even een stukje moeten lopen. Maar gelukkig kan je buiten een stad altijd even een paard pikken. Je kan zelfs kiezen tussen een zwarte, witte of een bruine.
Bij een stad aangekomen wordt je eerst sprakeloos van hoe de stad er van buiten uitziet. Ook de route naar de stad ziet er prachtig uit, hoewel je er vrij weinig van ziet omdat je het grootste deel van de weg galoppeert om maar uit de buurt te komen van die ventjes met die saté stokjes (guards).
In de stad kan je niet met een paard rijden. Dus helaas geen massale moordacties door met een paard een groep mensen te vertrappen.

Wanneer je in de stad bent gekomen waar je doelwit zich bevindt moet je eerst naar het plaatselijke Assassin’s Bureau. Om daar te komen kan je gebruiken maken van het prachtige Free Running. Je kan overal in de stad wel op of af springen. Al rennende en springende van dak naar dak haal je de gekste capriolen uit. Als je last van hoogtevrees hebt kan je ook nog kiezen om gewoon normaal door de straten te lopen. Maar dan moet je wel door de mensenmassa heen duwen. Duw je te hard dan worden mensen boos en zullen ze je tegenwerken. Af en toe komt er ook een bedelaar op je af of een dronken/gekke man die je dan keihard wegduwen. Wat soms knap irritant kan zijn als je net achtervolgd wordt door een stel soldaten. De soldaten houden je vrijwel altijd in de gaten, zodra je ook maar iets fout doet komen ze al achter je aan gestormd. Om ze kwijt te raken kan je ze allemaal afmaken of gewoon er vandoor rennen en je verstoppen in een van de vele verstopplekjes.



Eenmaal aangekomen bij het Bureau krijg je verdere details over de opdracht. Maar dat is niet genoeg. Je zal zelf informatie moeten verzamelen over de te vermoorden man. Dit kan op verschillende manieren.
Afluisteren (eavesdropping), ondervragen (interrogation), zakkenrollen (pick pocketing) en last but not least Informer Challenges. Bij de Informer Challenges loop je op een mede lid van de Creed af die zich overall in de stad bevinden. Deze geven je dan een opdracht in ruil voor informatie.
Om de locatie van informatie bronnen te vinden maak je gebruik van de zogenaamde View Points.
Dit zijn hoge gebouwen in de stad waar je opklimt om vanaf daar een goed overzicht te krijgen van de omgeving. Als je klaar bent met verkenning spring er met een Leap of Faith weer af en beland je in een kar met hooi.
Nieuw in de PC versie van Assassin’s Creed zijn de Rooftop Race Challenge, Archer Stealth Assassination Challenge, Assassin Escort en Merchant Stand Destruction.

  • Bij de Rooftop Race gaan het er om dat je zo snel mogelijk naar een andere informer gaat. De kortste weg is hierbij vaak over de daken. Net Sinterklaas.
  • Archer Stealth Assassination draait om het voor de luie informer uitvoeren van zijn moorden. Je moet zo snel mogelijk en onopvallend bepaalde boogschutters die zich op de daken bevinden uit moorden.
  • Bij Assassin’s Escort draait het erom dat je een informer begeleid naar een andere plek en hem onderweg beschermt tegen de soldaten die aanvallen. Zelf is hij een mietje en gaat bij een aanval ingedoken in een hoekje zitten en laat jou al het zware werk opknappen.
  • Bij Merchant Stand Destruction gaan het erom dat je de kraampjes van merchants sloopt omdat ze connecties hebben met je doelwit in ruil hiervoor geeft de informer weer informatie.


Natuurlijk zijn er nog vele andere dingen, maar dan gaat het verrassingseffect wel van het spel af.
Wanneer je genoeg informatie hebt verzameld ga je terug naar het bureau en begin je met je echte opdracht: de moord.
Door middel van eaglevision kan je duidelijk zien we je doelwit is. Deze kleuren dan fel oranje. Vijanden kleuren rood, bondgenoten kleuren blauw en neutrale mensen kleuren helemaal niet.
Wanneer je bij je doelwit bent aangekomen start er een filmpje en wordt er van alles gezegd. Het mooie van Assassin’s Creed is dat deze filmpjes allemaal in game zijn en interactief. Dat wil zeggen dat je gewoon tijdens de filmpjes kan rondlopen en zelf kan bepalen vanuit welke hoek je het gebeuren wilt zien.
Daarna is het aan jou de taak hem uit te schakelen.
Missie volbracht.


GRAPHICS
De graphics van Assassin’s Creed zijn gewoon fantastisch. Hij draait zelfs op de wat mindere computers redelijk tot goed. Maar om op maximale settings te spelen is toch al wat meer nodig, maar lang niet zo veel meer als voor een spel als Crysis. De test pc met een 2.4Ghz Dual Core en een 8800GS kan Assassin’s Creed met een resolutie van 1680×1050 zonder problemen op allerhoogste settings draaien. En dit is zeker geen high end pc.
Maar wat je dan te zien krijgt is gewoon verbluffend zo mooi. Alle gebouwen, steden en omgevingen zijn zo fantastisch mooi vormgegeven. Elke persoon in de game ziet er ook levensecht uit.
Vooral de animaties verdienen een pluim. De beweging van alle mensen en vooral Altaïr zien er zo soepel en echt uit waardoor deze game wat realisme betreft heel hoog staat.
Wanneer je bijvoorbeeld op een View Point staat kan je ook echt van het uitzicht genieten. Er is geen draw distance. Hierdoor kan je zo ver kijken als je wilt wat een prachtig plaatje kan opleveren.



Ubisoft heeft dit keer echt goed zijn best gedaan. Er zijn zoveel details in de game. Je kan ook heel veel dingen kapot maken door bijvoorbeeld een soldaat tijdens een gevecht tegen een houten constructie te gooien of van een gebouw af waardoor het beneden lopende volk zich te pletter schrikt en gillend wegrent.

BESTURING
Hoewel bij de meeste console ports de besturing echt bagger is valt dit gelukkig bij Assassin’s Creed wel mee. De besturing met muis en toetsenbord verloopt vlekkeloos. Al is het in het begin wel even wennen aangezien de knoppen lay-out wel echt ontworpen is voor een controller.
Maar wanneer je er eenmaal aan gewend bent dan speelt het gewoon heerlijk.
Je kan soepel en snel over de daken rennen en in gevechten ook echt snel reageren op wat de tegenstander doet. Het combat systeem zit dan ook heel goed in elkaar. Denk aan de standaard moves als blokken en slaan, maar ook aan counter attacks en benen breken. Het mooie aan de gevechten is dat het allemaal mooi en soepel verloopt en de vijand ook echt zo slim is om een kring om je heen te vormen en je in een hoek te drijven waardoor toch echt af en toe het knap lastig kan worden. Die counter attacks zijn heel goed geanimeerd. Met een snelle soepele beweging maak je een einde aan een aanvallende vijand. Zelfs bijna elke keer op een andere manier waardoor het leuk blijft.



GELUID
Net als de graphics zijn de geluiden in Assassin’s Creed van hoog niveau. Overal is wel wat te horen. Vooral in de steden is het een drukke boel. Pratende mensen, brekende potten, muzikanten, predikers en noem maar op. Ook de geluiden in gevechten zijn erg goed waardoor het wapengekletter echt uit je speakers knalt. Ook wanneer je met een zwaard de vijand doorboort geeft het geluid het toch net even dat beetje extra.
De voice acting van Assassin’s Creed is ook heel goed gedaan. Het zijn niet van die saaie stemmen die kinken alsof ze maar van de straat geplukt zijn en een script onder hun neus geduwd kregen.
De stemmen passen ook perfect bij de personages en de dialogen vervelen je geen minuut. Als je het kan volgens want het Engels is ook van een vrij hoog niveau wat voor sommige mensen wat lastig kan zijn. Het ontbreken van ondertiteling helpt hier niet bij.
Wel minder is dat de woordenschat van de mensen op straat een beetje beperkt is waardoor snel de mensen vervelend beginnen te worden als je telkens het zelfde hoort.



plus- en minpunten
Adembenemende Graphics
Oorstrelend Geluid
Episch Verhaal
Vrijheid door Free Roaming
Geen Multiplayer
Kan soms wat repeterend zijn
Volk valt in de herhaling
Iets te makkelijk
conclusie
Totaal score: 92 Assassin’s Creed is echt een must have voor elke (pc) gamer. Met zijn geweldige verhaal en helaas open einde (wanneer komt AC2? :P), de prachtige graphics en het oorstrelende geluid zorgt Assassin’s Creed voor een ultieme speel ervaring die geen gamer kan missen.
Helaas ontbreekt een multiplayer optie, hoewel er zoveel mogelijkheden zijn om er iets heel moois van te maken. Maar dit mag de pret niet drukken met een singleplayer die zo geweldig mooi is.
Dit is nou echt een voorbeeld van een game als kunst.
Must-have
reacties
#1102  | 16 april 2008 10:45 - VincentG
Avatar van VincentG
Reacties: 2.712
Nice review. Mooi met die afbeeldingen met tekstjes erbij.
Wil hem zelf ook nog wel eens spelen.
#1103  | 16 april 2008 11:23 - Randii
Avatar van Randii
Reacties: 257
Goeie review, ook al vind ik score wat aan hoge kant. De game is wel zeer repetitief naar mijn insziens. Ik ben ook bang dat AC op PC een kleine doelgroep zal aanspreken, want de modale gamer heeft (nog) geen 8800-kaart in z'n machine steken.
#1106  | 16 april 2008 13:58 - VincentG
Avatar van VincentG
Reacties: 2.712
Moet je ook wel de juiste 8800 kaart hebben. 8800GS is niet zo denderend, in vergelijk met de 8800GT of 9600GT. Met name de laatste doet het niet verkeerd en heeft een lekker prijsje.
#1107  | 16 april 2008 14:44 - .vawx
Standaard avatar
Reacties: 116
De kaart die ik heb kost 89 euro. Dus dat is zeker niet duur. (Tis dat ik hem retour kreeg met garantie op een kapotte kaart, anders had ik hem nooit gekocht )
De rest van mijn hardware is een E4300( overclocked naar 2.4ghz (default is 1.8 ) en 2GB DDRII-PC6400 ram.Dus zo'n goeie pc heb je nou ook weer niet nodig om er van te kunnen genieten.
#1109  | 16 april 2008 16:27 - Voltage
Avatar van Voltage
Reacties: 169
Leuke review! Alleen zou ik geen enters naar elke zit plaatsen, maar gewoon doorschrijven anders krijg je dit effect:

Jantje loopt over straat.
Aan de overkant loopt ook miesje over straat.
Ze zien elkaar staan en worden op slag verliefd.

Ipv:

Jantje loopt over straat. Aan de overkant loopt ook Miesje over straat. Ze zien elkaar staan en worden op slag verliefd.
#1139  | 17 april 2008 17:52 - Secondawakening
Avatar van Secondawakening
Reacties: 580
Goede review, ga deze game ook kopen eind van de week, maar eerst ff bij een vriend op xbox checken. Onder welke besturingsysteem heb je het getest? Vista (dx10) of xp (dx 9)
#1140  | 17 april 2008 18:37 - .vawx
Standaard avatar
Reacties: 116
Ach ja, misschien wel belangrijk punt. Ik heb hem met dx10 gedraaid op vista.
DX9 performance nog niet kunnen testen omdat mijn xp installatie een beetje ... kapot is.
#1143  | 17 april 2008 21:10 - Joey
Avatar van Joey
Reacties: 1.390
Mooie review! Check binnenkort de AC-review op PC Only.
#1461  | 9 mei 2008 17:25 - Cloud_Strife
Avatar van Cloud_Strife
Reacties: 1.394
AC en een 9.2? Weet je het cker? Ik denk een typfout of niet?
Constant hetzelfde doen en dat negen keer achter elkaar vind ik niet echt super. Maar respect voor de review want die ziet er zeker strak uit. Keep up the good work maar het cijfer zou ik een 7.5 van gemaakt hebben.
#1520  | 13 mei 2008 16:16 - haaspaas
Standaard avatar
Reacties: 32
Mooie game. Draaide verbazend vloeiend op mijn matige systeem (8500gt). De game geeft je echt het gevoel dat je niet meer het middelpunt van de stad bent, door de grootsheid en vele mensen. En zelfs na het uitspelen is het altijd nog even leuk om in jeruzalem wat stoom af te blazen .
#1827  | 21 juni 2008 20:36 - Griefhert
Avatar van Griefhert
Reacties: 217
Zeer nice deze review! Leuk gedaan met de texten onderaan de screens.
#1939  | 8 juli 2008 14:17 - wall-E
Standaard avatar
Reacties: 1.143
nice review terechte score
#3920  | 19 maart 2009 19:08 - Rhan
Avatar van Rhan
Reacties: 4.951
Goede score, maar als minpunt had je ook kunnen zetten: Sci-Fi. teminste heel véél mensen vinden dat een minpunt.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
game info
Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal Studios
Uitgever: Ubisoft
Meer info
Genre(s): Stealth
Action
Aantal spelers: -
Release: 10 april 2008
Stats
Aantal keer in collectie: 12
Aantal keer in wenslijst: 3
Boxshot
gerelateerde media